Lars Bengtsson Ljud/Video

Inga produkter tillagda!

Köp en produkt så ser det lite roligare ut här ;)

Varukorg

0 kr
Hitta till oss Kontakta oss

Lars Bengtsson Ljud/Video

Bra service och snabb hantering av beställningen - suveränt!
/ Ingrid B, Lund

Akustiklösningar och Absorbenter

rummet_och_ljudet.jpg

Rummet och Ljudet

Introduktion

Ljud påverkar oss olika beroende på flera olika faktorer så som ljudtyp, omgivning, material etc.
Skärmarna blir större, förstärkarna kraftfullare och kablarna dyrare men det är rummets egenskaper som avgör hur bra ditt hemmabiosystem eller musiksystem kommer att låta.

Rummet

Vi utgår från ett befintligt rum eftersom det är situationen de allra flesta befinner sig i. Inget rum är det andra likt och varje rum har sina unika egenskaper, däribland något man brukar kalla egenresonansfrekvens, det vill säga en frekvens som förstärks eller släcks ut oproportionerligt mycket beroende på var i rummet man befinner sig. Var i spektrat den frekvensen befinner sig har med rummets storlek och proportioner att göra men generellt kan man säga att det är de låga frekvenserna med mest energi som är de mest svåra att reglera.
Rummets storlek har också inverkan på hur mycket bas det rent fysiskt kan hantera och därför ska du alltid utgå från rummets volym när du väljer högtalare.

Absorption

Nu är det dags att dämpa rummet för att få bort så mycket av de tidiga ljudförvrängande reflexerna som möjligt. Det är nämligen inte bara direktjudet från högtalarna som når dina öron utan också reflekterande ljud från alla möjliga ytor i rummet. Problemet är att det reflekterade ljudet når öronen och hjärnan lite senare än direktljudet och vad gäller de volymstarka förstareflexionerna blir de extra jobbiga för hjärnan att skilja ut från direktljudet och resultatet blir att du upplever ljudet som diffust.

För att ta hand om direktreflexer från huvudparet ska du börja med att sätta upp absorbenter på rummets långsidor.

Bakom nacken sätter du sedan en annan bredbandsabsorbent som tar bort huvudhögtalarnas reflex mot bakväggen. Det här gör du dels för att ta bort den störande reflexen från huvudhögtalarna, dels för att de bakre högtalarna ska få arbeta så ostört som möjligt.
Så till sist området bakom huvudpar och centerhögtalare. Här kommer du att få en oönskad spridning av bas och lågt mellanregister mot väggen bakom fronthögtalarna och därför sätter du en eller flera bredbandsabsorbenter också på den väggen.

Var också noga med att använda riktiga absorbenter. Skumgummiplattor, tjocka draperier och liknande tar bort alldeles för mycket av både det högre mellanregistret och den diskant som vi absolut vill behålla. Generellt tappar ett allt för dämpat rum klang och låter livlöst. En tumregel brukar vara att cirka 30 procent av lyssningsrummets väggar ska vara dämpade (med riktiga ljudabsorbenter!).

När du har gjort detta återstår visserligen några kritiska punkter i rummet, framförallt rummets hörn, som man bör skära av med ytterligare absorbenter, men just nu tycker jag du ska ta en paus i arbetet. Slå dig ner i soffan istället och sätt på lite musik. Du kommer att upptäcka att ditt rum aldrig har låtit bättre.

forstattning_.jpg
produkter.jpg

Olika Ljudabsorbenter

TRIPLE

TRIPLE absorbent är effektiv på att dämpa sidoreflexer tack vare att den sticker ut 220 mm från väggen. Ytskiktet som är laminerat kan fås i flera olika utföranden. Används ofta i hem-, studio-, kontors- eller skolmiljö.


VERTIKAL

Lamellgardiner är vanligt förekommande i många olika miljöer och passar bra om du har stora glaspartier i ditt hemmabiorum. Att kombinera funktionen hos en vanlig lamellgardin med god akustik gör hela produkten så mycket mer praktisk då den blir effektiv på många sätt.


PRINT

print är en ljudabsorbent som passar bra när man vill att biorummet ska se ut som ett riktigt hem – med tavlor. Välj mellan olika filmaffischer eller använd en egen bild/bildtema för att skapa just den miljö du tänkt dig. PRINT går att beställa med synlig eller dod ram.


NIVÅ

NIVÅ är en ljudabsorbent framtagen i samarbete med tre designers - Camilla Tillberg, Gill Weibull och Maria Holmgren. idén var att skapa en ljudabsorbent där form var lika viktig som funktion. Resultatet är en spännande olikformad väggmodul i polyesterfiber med en flockad yta i olika nivåer.

Akustikmiljö
NIVÅ

NIVÅ Ljudabsorbent för vägg NIVÅ förbättrar akustiken samtidigt som man får ett spännande formspråk.

1 190 kr
Akustikmiljö NIVÅ

Akustikmiljö NIVÅ

NIVÅ Ljudabsorbent för vägg NIVÅ förbättrar akustiken samtidigt som man får ett spännande formspråk.

1 190 kr
Akustikmiljö
SINGLE Tyginklädda Ljudabsorbenter

Tyginklädda Ljudabsorbent som smälter enkelt in i olika miljöer.

Från
990 kr
Akustikmiljö SINGLE Tyginklädda Ljudabsorbenter

Akustikmiljö SINGLE Tyginklädda Ljudabsorbenter

Tyginklädda Ljudabsorbent som smälter enkelt in i olika miljöer.

Från
990 kr
Akustikmiljö
PRINT

PRINT är en ljudabsorbent där bara fantasin sätter gränsen. Välj en egen bild och skapa en tavla.

1 849 kr
Akustikmiljö PRINT

Akustikmiljö PRINT

PRINT är en ljudabsorbent där bara fantasin sätter gränsen. Välj en egen bild och skapa en tavla.

1 849 kr

Vill du ha mer information?

gustav_schlyter.jpg

Gustav Schlyter, Butikssäljare/ HiFi Ansvarig

Gustav har gedigna erfarenheter i hemelektronikbranschen, och utmärker sig ofta som säljaren som verkligen bryr sig om sina kunder. Han ger aldrig upp, och vill verkligen hitta helhetslösningar som passar dig som kund. Speciellt stort intresse för hemmabio och projektorer.

Telefon: 08 - 441 56 20
E-post:

Låt oss kontakta dig!